Termékek Menü
0
Ön itt jár: > >

Dehír

Hogyan készíthetnek csodadolgokat szemétből a debreceniek?

Debrecen – Új kifejezéssel bővülhet képzeletbeli szótárunk: jön az upcycling. Tudják, mire lehet még jó egy régi biciklibelső vagy ócska gumimatrac?


Környezettudatosság, újrahasznosítás, szelektív hulladékgyűjtés. Egyre gyakrabban találkozhatunk a mindennapokban is ezekkel a szavakkal, melyek az elmúlt egy-másfél évtizedben beépültek a nyelvünkbe, sőt, kifejezetten divatos lett használni őket. Pénteken egy újabb ilyen népszerű kifejezéssel bővülhet képzeletbeli szótárunk: jön az upcycling, avagy az értéknövelő újrahasznosítás.

Szépségek szemétből

Szépségek szemétből

 

Maminvent, Ursuslupus és társaik elszánt, kreatív alkotók. Van, aki hivatásszerűen, van, aki csak hobbiból vágott bele, de a lényeg valójában nem ez. Hanem az, hogy úgy döntöttek: hagyományteremtő módon megszervezik az első debreceni upcycling-programot. Aminek természetesen van konkrét budapesti előzménye, a fővárosban ugyanis az elmúlt években nagyszabású, jelentős tömegeket megmozgató eseménnyé nőtte ki magát az upcycling, ezért a szervezők joggal számíthatnak a széles körű érdeklődésre a cívisvárosban is.

De mi is az az upcycling? A hulladékanyagok, kidobásra szánt régi dolgok olyan újrahasznosítása, mely során a tárgy vagy a hulladék új funkciót kap. Gondoljunk csak bele: Magyarországon 2014-ben nagyjából 17,4 millió tonna hulladék keletkezett. Ebből a mennyiségből bőven lenne mit felhasználni, újrahasznosítani, kész iparág épülhetne (illetve részben épül is) a „szemétre”.

Kopócs Éva (Maminvent), az első debreceni workshop egyik főszervezője elmondta, bíznak benne, hogy sokak fantáziáját megmozgatja majd ez a program, melynek az Incognito nevű intézmény lesz a helyszíne. „Ez az első debreceni esemény: öt alkotó lesz, öt különböző szakterületről. Jön egy keramikus, egy ékszeres, egy dekupázsos, egyikünk leselejtezett, kidobott gumimatracokból és kerékpárbelsőkből készít különféle használati tárgyakat, jómagam pedig textilkészítéssel foglalkozom.

A kicsiknek lesz külön játszósarkuk, ahol például a Kinder tojások műanyag belsejéből, vécépapír gurigákból alkothatnak, a nagyobbak és a felnőttek pedig az alkotók segítségével engedhetik szabaddá a fantáziájukat és kreativitásukat. A hangulatról a Dub székház két lemezlovasa fog gondoskodni.”

upcTermészetesen ez a kezdeményezés is nyugatról indult, ahol már régebb óta létezik az upcycling. Az egyik, vagy talán a leghíresebb ilyen a TerraCycle, egy kanadai cég, amelynek alapítója és vezérigazgatója a magyar származású (már meg sem lepődünk…) – Tom Szaky. A vállalat fő működési elve: összegyűjtöd és a cég pénzén visszaküldöd az áru csomagolását, amely újra termékeket gyárt belőle. A felhalmozott hulladékot különböző trendi holmikká alakítják. Tollaktól, hátitáskáktól kezdve, a mobiltelefon- és laptoptartókon át a postaládáig rengeteg hasznos terméket készítenek, ezzel jelentősen csökkentve a hulladéktermelést. Az újrahasznosítási folyamathoz több nemzetközi élelmiszeripari cég is csatlakozott, többek között olyan óriások is, mint a Cola-Cola, a Chio, vagy a Milka. (Ez utóbbiak akcióihoz hazánkban is lehet csatlakozni. Minden egyes beküldött chipses zacskó, vagy csokoládécsomagolás után 2 forintot írnak jóvá a gyűjtők számláján. Az összegyűlt pénzt a gyűjtő brigádok felajánlhatják az általuk kiválasztott nonprofit szervezet számára.)

Kopócs Éva egyébként ma már főállásban „újrahasznosító”, tanári állását otthagyta és megalapította a cégét, amely az egyik legismertebb upcycling-márkanév Magyarországon. Reméli, hogy az esemény hagyománnyá fog válni Debrecenben: „Bízom benne, hogy évi 3-4 alkalommal sikerül majd összehoznunk egy ilyen workshopot. és további alkotókat tudunk majd bevonni, megváltoztatva így az emberek gondolkodását a szeméttel kapcsolatban.”

Az upcyling persze nem mindenkinek ismeretlen: a kreatív debreceni alkotókat tömörítő Kredenc alapítója, Pintér Beáta is örömmel hívta az újrahasznosítókat alkotóközösségükbe. „Napi szinten nézem a honlapjaikat, és gyakran találok valami újat, amivel ötletet adnak akár az én profilomhoz, a selyemfestéshez is. Nagyszerűen reklámozzák a környezettudatosságot, mivel jó, stílusos termékeket készítenek. Véleményem szerint ez a kezdeményezés jelenleg még inkább trend, mind környezettudatosság, mindenesetre ők is elősegítik az ökológiai lábnyom fenntarthatóságát” – mondta hírportálunknak az egyesület vezetője.

A most pénteki eseményen, március 13-án 16 óra és éjfél között a régi ruhadarabok, nyakkendők, biciklibelsők és gumimatracok kapnak új funkciót, melyeket a szervezők biztosítanak. Aki tehát kedvet kapott az upcyclinghoz az bátran kipróbálhatja magát az első debreceni újrahasznosító workshopon.

forrás: http://www.dehir.hu/kultura/hogyan-keszithetnek-csodadolgokat-szemetbol-a-debreceniek/2015/03/10/